Középkorú Nő posztjai (vagy riposztjai?)

Ha alkotni vágysz…formázható fondant recept

Luca 12 (1)

6 éve kezdtem el az ilyen fondant bevonatú tortákkal foglalkozni és eddig körülbelül 300-at csináltam. Mind más és más lett. De mivel csak barátoknak, rokonoknak készítettem, egy közös volt bennük: szeretettel készültek, személyre szabottan.. És mivel konok vagyok, ezek pedig az én alkotásaim, soha nem szólhattak bele, és nem is csináltam megrendelésre. A torták készítése a legszebb, legkedvesebb és legváltozatosabb tevékenységeim közé tartozik. Rengeteg fondant recept kering az interneten és én már rengeteget ki is próbáltam. Rengeteget elrontottam, elpazaroltam…míg végül is sok próbálkozás után kifejlesztettem a saját receptemet.

 

Hozzávalók:     Kinga 18

 

Teavaj – 1ek
Porcukor – kb egy zacskó
Étkezési keményítő -1ek
Zselatin – 1ek
Méz – 2ek
Mandula aroma (átlátszó) -1ek
Szinezék (ha nem fehér fondant készül alapnak)
ez az adag egy normál torta díszítésére elegendő. 
 
 
Luca 141. lépésként tépjük le egy darab folpackot, és kenjük ki vajjal. Tegyük félre.
2. lépésben vegyünk elő egy gömbölyded, mélyebb műanyag tálat, és öntsünk bele egy harmad zacskó finomra őrölt porcukrot (pl.Sweet Familyt) és keverjünk bele egy púpos evőkanál étkezési keményítőt.
3. lépés: egy pici nyeles edénybe tegyünk 1 evőkanál zselatint ( Horváth Rozit használok), keverjük el 5 e.k. vízzel és a tűz fölé tartva lassan kezdjük felolvasztani, de csak addig melegítve, míg megolvad és apró gyöngyöket kezd vetni.
4. A meleg, folyékony zselatint vegyük el a tűz fölül és olvasszunk bele 1 púpos evőkanálnyi teavajat, 2e.k. mézet és egy e.k. mandula aromát. Keverjük sima krémesre. 
Lánci 10Ha színezni szeretnénk, ilyenkor tegyünk bele pár csepp folyékony szinezéket, bár én a zselés színezőt jobban szeretem, de az nem mindenütt kapható, csak inkább a sütis kellék boltokban, vagy rendelhető interneten is. A színezést hagyhatjuk utólagosra is, mert egy fehér alapból bármikor tudunk megfelelő mennyiséget készíteni. Persze, ha alapnak is nagy színes fondant darab kell, akkor érdemes még ilyenkor.
5. Ezt a folyékony, melegecske masszát öntsük a keményítős porcukorra és addig keverjük, míg csomómentes, szép lágy massza nem lesz. Ilyenkor még szinte folyékony, de pici adagokban adagolva a porcukrot addig folytassuk a kevergetést, míg egy lágy, de sűrű galuskatészta állagot el nem érünk és a masszánk szépen elkezd elválni az edényünk falától. Ehhez az adaghoz elég lesz kb egy zacskó porcukor .Szép símára keverjük.
6. Ekkor kotorjuk rá a még lágy masszát a kivajazott folpackra, batyuzzuk össze, és tegyük félre minimum egy napra. Hűtőbe is tehetjük, ha 2-3 napig fog állni, vagy mélyhűtőben bármeddig, csak ne felejtsük el időben kivenni.
 
Rebeka 1éves (1)Felhasználáskor a szobahőmérsékletű fondantunkat porcukros deszkán alaposan átgyúrjuk, (vigyázat!! ne legyen meleg a kezünk, mert ragadni fog, bár ha elég gyorsan dolgozunk, menni fog) nyújtófával kinyújtjuk, beborítjuk vele a tortánkat – szépen körkörösen lefelé rásimítgatva, végül pedig pizzavágóval körbevágjuk. Erről találsz több videót is a neten. Például itt van egy a sok közül. http://cakestyle.tv/top-5-tips-for-covering-in-fondant/ A leeső maradékból  formázhatunk díszítést, vagy kiszúróval is vághatunk belőle dekorációt a tortánkra, átszinezhetjük, megehetjük vagy le is fagyaszthatjuk, vagy odaadhatjuk a szomszédnak :))

 


Detti 17

Csak a fantáziánkon és az időnkön múlik, hogy mi készül dekorációnak. Mert bizony némelyik bonyolultabb díszítéshez 6-8 órára is szükségem van. Még szerencse, hogy csak hétvégeken állok neki, mert így nem unom meg. Éjjel szeretem a legjobban csinálni. De ha egy gyorsabb variációra futja csak, ami azért úgyszint 1-2 óra, akkor csak beszínezek egy-két fehér darabot, és kiszúróval telerakom a tortámat színes szívekkel, virágokkal, pöttyökkel, amik azért nagyon mutatósak. Csak jól kell megválasztani a színeket. Az biztos, hogy kezdetnek az is elbűvöli az embert.

nagypo 76-oroszkrém

 

És hogy alá milyen finomság kerüljön? Amit csak szeretnél. Biztosan van néhány kedvenced, de kismillió recept kering a neten is. A piskótát megveheted a boltban, vagy a cukrászdákban is üresen. Az én kedvenc, roppant egyszerű és nagyszerű tortakrémjeimnek a receptjét pedig megtalálod ebben a bejegyésben :

http://bulibarlang.blogspot.hu/2016/03/gyors-sutik-tortakremek.html

 

 

Vivivel (1)Alkoss bátran és szabadon. Nagyon sok örömöt fog okozni. Hidd el, nem nagy ördöngösség, már egy csomó embernek megtanítottam az elkészítését. Örömet okoz a megajándékozottnak is, de neked duplán, mert élvezet csinálni, utána pedig öröm bezsebelni a bókokat. 

Jó gyakorlást! Írj nyugodtan, ha szeretnél kérdezni!

Címkék:

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Avar Adrienn says:

    Szia! Csodaszépek a torták☺
    Olyan kérdésem lenne, hogy a mandula aroma csak az íze miatt kell bele vagy az állaga miatt is? Vagy elhagyható esetleg helyettesíthető?
    Köszönöm szépen a segítséget előre is!☺
    Üdv : Adri


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!